8 redenen om jouw woning te verduurzamen

 

De tijd dat verduurzamen iets voor een groepje ozonlaagactivisten was, ligt ver achter ons. Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun ecologische voetdruk en proberen daarnaar te handelen. Massaal nemen we zelf tassen mee naar de supermarkt en steeds meer mensen wekken zelf energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming geleverd. Want wist je dat 15% van al het energieverbruik in Nederland wordt gebruikt in woningen? Hoog tijd dus om jouw woning ook te verduurzamen en daarom hieronder een goede dosis motivatie. Samen dragen we zo een steentje bij aan een duurzame vastgoedmarkt én dit is ook nog eens goed voor je portemonnee.


  1. Je hebt direct lagere energiekosten Misschien een inkoppertje, maar als jij kiest voor duurzaamheidsmaatregelen zoals isolatie of zonnepanelen verbruik je minder energie. Hierdoor is de energierekening maandelijks een stuk lager.
  2. Je betaalt minder belasting De overheid wil dat we met z’n allen zuiniger en efficiënter omgaan met energie en heft daarom belasting over het gebruik van elektriciteit en aardgas. Maar wist je dat de overheid de energiebelasting voor aardgas verhoogt en de energiebelasting voor elektriciteit verlaagt? En als je je eigen elektriciteit opwekt door bijvoorbeeld zonnepanelen, betaal je hier helemaal geen belasting over. Klik hier voor meer informatie.
  3. Je huis wordt meer waard Door je huis te laten isoleren, krijgt je huis een beter energielabel. Uit onderzoek is gebleken dat een woning met een energielabel A gemiddeld genomen € 12.000 meer oplevert dan een woning met energielabel D.
  4. Je huis wordt sneller verkocht Uit onderzoek is gebleken dat een woning met energielabel G zeventig dagen langer te koop staat dan gemiddeld (D-label). Misschien maak je je er in de huidige de woningmarkt minder zorgen over, maar als de markt afkoelt, heb je met je geïsoleerde woning wel een streepje voor.
  5. Je huis is warm in de winter en koel in de zomer Een goed geïsoleerd huis is in de zomer lekker koel en in de winter heerlijk warm.
  6. Je kunt subsidies en leningen aanvragen Waar ga je het verduurzamen van je woning van betalen? Op de lange termijn levert energie besparen je geld op, maar de investering kan veel geld kosten. Gelukkig zijn er verschillende leningen en subsidies beschikbaar. Ook kun je 106% van de woningwaarde lenen met de duurzaamheidshypotheek. Er zijn veel verschillende regelingen, die bovendien nog weleens veranderen. Lees dus vooral ook deze blog.
  7. Je kunt een duurzaamheidshypotheek afsluiten Voor het kopen van een energiezuinig huis of het nemen van energiebesparende maatregelen kan de hypotheek worden opgehoogd van 100% van de woningwaarde naar 106%. Het extra leenbedrag bedraagt in 2020 maximaal € 9.000 en € 20.000 bij een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0 of minder. Bij een Nul-op-de-meter woning mag maximaal € 25.000 extra worden geleend. Voorwaarde is wel dat de woningeigenaar minstens € 33.000 bruto per jaar verdient.
  8. Je werkt mee aan een beter milieu Wanneer je energie gebruikt, komt er CO2 vrij. Teveel CO2 in de lucht leidt tot het broeikaseffect. Met de energiebesparingsmaatregelen in jouw woning verlaag je je CO2-uitstoot en verklein je dus je milieuafdruk.
Vraag meer informatie op bij onze makelaars en taxateurs, zodat je beter kunt inschatten of een verduurzaming voor jouw woning past!

Bronnen: VBO Makelaar, Milieu Centraal, TIAS en Rijksoverheid