5 manieren om jouw woning te verduurzamen

 

Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen. Dankzij duurzame isolerende maatregelen blijft de opgewekte warmte binnenshuis. Maar ook het opwekken van energie kan op een duurzame manier. Hieronder de vijf meest voorkomende duurzame woningmaatregelen.

  1. Zonnepanelen Met behulp van zonnepanelen wordt duurzame energie opgewekt. Hierdoor hoef je minder of zelfs geen stroom van jouw elektriciteitsleverancier af te nemen. Twee of drie installateurs brengen een frame aan op het dak, bevestigen hierop de zonnepanelen, installeren de noodzakelijke omvormer en verzorgen de aansluiting op de meterkast. De panelen moeten van tijd tot tijd schoongemaakt worden.
  2. Zonneboiler Een zonneboiler zorgt via de zon voor warm water. Je kunt kiezen voor een boiler die ook stroom opwekt. Een zonneboiler werkt met een zonnepaneel. Het paneel wordt door een installateurs op het dak gemonteerd en hieraan is een leiding met vloeistof bevestigd. Deze vloeistof wordt door de zon verwarmd. De leiding verwarmt het water. Als er onvoldoende zon is, dan verwarmt de cv-ketel bij.
  3. Warmtepomp Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare warmte voor een woning. Hierbij is de werking ervan vergelijkbaar met die van een koelkast, maar dan precies andersom. Als een warmtepomp gebruik maakt van de buitenlucht hoeft alleen een buitenunit geïnstalleerd te worden die aangesloten wordt op de warmtepomp. De warmtepomp staat in huis en zorgt ervoor dat de warmte in de woning verdeeld wordt. Een warmtepomp kan zelfstandig werken of als aanvulling op de cv-ketel.
  4. HR++ glas HR++ glas isoleert beter dan enkel of standaard dubbel glas. De vervanging wordt gedaan door een glaszetter. Deze zal ook beoordelen of HR++ glas in de bestaande kozijnen geplaatst kan worden.
  5. Isolatie Dankzij isolatie wordt de warmte in jouw huis binnen gehouden, waardoor de energiekosten beperkt worden. Bij vloerisolatie wordt het “plafond” van de kruipruimte bekleedt met isolerend materiaal. Als de kruipruimte niet geschikt is, kan onder de vloer isoleren folie aangebracht worden. Beiden zijn in een dag afgerond. Een spouwmuur wordt geïsoleerd door de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur op te vullen met isolerend materiaal. Deze isolatie moet gedaan worden door een gespecialiseerd bedrijf. Tot slot wordt bij dakisolatie isolerend materiaal aan de binnenkant van het dak aangebracht. Een efficiëntere, maar ingrijpende manier is om onder de dakpannen isolatiemateriaal aan te brengen. Het isoleren van het dak neemt enkele dagen in beslag.
Vraag meer informatie op bij onze makelaars en taxateurs, zodat je beter kunt inschatten of een verduurzaming voor jouw woning past!

Bronnen: VBO Makelaar, Milieu Centraal, TIAS en Rijksoverheid